Sosyal Medya

Makale

Haleb’den sonra Musul da, daha büyük uçurumun kenarında..

Önce, bir noktaya değinilmesi gerekiyor.

‘Irak’ın iÅŸgali için Amerikan güçlerinin Türkiye’den geçirilip Kuzey Irak’a yerleÅŸtirilmesi’ni öngören ‘1 Mart 2003 Tezkeresi’nin, Meclis tarafından  kılpayı reddedilmesi, müslüman halklar arasında, ‘Türkiye’nin emperyalist dünyaya karşı âdetâ baÅŸkaldırısı’ olarak deÄŸerlendirilmiÅŸti. Ãœstelik de, Türkiye, 80 yıllık katı laik bir rejime karşı, Ä°slamî eÄŸilimli ilk güçlü hükûmet tarafından idare edilmeye yeni baÅŸlanmıştı.
 

O zaman, USA emperyalizminin sözcüsü durumundaki  ‘New Yort Times’ (NYT) gazetesinin baÅŸyazarı William Saphire, Türkiye’nin bu reddini, ‘Affet; ama unutma!’ baÅŸlığıyla deÄŸerlendirmiÅŸ ve USA makamları bu reddin, ‘iyi bir teÅŸkilatçı olan Tayyib ErdoÄŸan’ın ince hesabı sonucunda elde edildiÄŸini’ düşünmüşlerdi.

Bunu doÄŸrulayacak ipuçları da vardı. Çünkü, Tayyib ErdoÄŸan, 1991- Irak/Amerika Savaşı Amerika’nın yanında yer almasına raÄŸmen; USA emperyalizminin, Ä°ngiltere dışındaki hiç bir ülkeye zırnık koklatmadığını; böylece, Turgut Özal’ın, ‘Bir koyup 3-5 ve hattâ 20 alacağız..’ gibi hayallerinin nasıl güme gittiÄŸini biliyordu. Bunun içindir ki, Ecevit Hükûmeti  tarafından verilen sözleri, açıkça reddetmek yerine, Meclis oylamasıyla reddettirmiÅŸti.

***

Ama, ÅŸimdi Tayyib Bey, o zamanki görüşlerinin samimî olduÄŸunu belirtiyor ve ‘O operosyonun içinde olsaydık, bunlar başımıza gelmezdi..’ demeye getiriyor sözü..

Sanıyorum, mes’elenin özü de, iÅŸte bu noktada..

Bir oyunu yöneten olmazsanız, oyunun parçası olursunuz.

Bu oyunların asıl yönetenleri ise, emperyalistlerdir ve destekçilerine de en fazla, bir-iki kemik atarlar. 2003’de USA emperyalizmiyle birlikte olunsaydı da, deÄŸiÅŸen fazla bir ÅŸey olmazdı, herhalde..

Çünkü, emperyalist güçlerin, sadece kendi menfaatlerini düşündükleri Suriye’de de yaÅŸandı ve aksi yöndeki sözlerine raÄŸmen, Türkiye’nin nasıl oyuna getirilmek istendiÄŸi, görüldü.

***

Åžimdi de, Musul Buhranı...

Musul konusu bizim için, tıpkı Osmanlı’nın elinde 500 yıldan fazla kalan Selanik konusunda kimsenin tek kelime söyleyemeyiÅŸi gibi, bir diÄŸer acı konu..

Şöyle ki, (Musul ÅŸehriyle birlikte, Zaho, Erbil, Kerkuk ve Suleymaniye’nin de içinde bulunduÄŸu) Musul eyaletinin durumu üzerine, o zaman Irak’ın iÅŸgalcisi olan Ä°ngiltere ile, Lozan’da bir anlaÅŸma saÄŸlanamayınca, konu sonraya bırakıldı. 1926’da ise, Ä°ngiltere Ankara’ya bir ültimatom vererek, askerlerini Musul eyaletinden 48 saat içinde çekmezse, bunu savaÅŸ sebebi sayacağını ve Ankara’nın geri çekilmeyi kabul etmesi halinde ise, yardımcı olmak üzere 500 bin sterlin verileceÄŸini açıkladı.

M. Kemal, bu teklifi kabul etti. Ama, konuyu halktan gizlemek için, hemen Kastamonu’ya giderek, ‘ÅŸapka inkilabı’nı da yaptı!

***

Åžimdi, Musul için, bu ÅŸehri  4 yıldır elinde tutan IŞİD örgütünün elinden geri almak planları devrede.. Ama, BaÄŸdad’daki merkezî Irak hükûmeti,  ‘Türkiye’nin Musul’un kurtarılması operasyonunda yer alamıyacağını’ ileri sürüyor; aynen Ä°ran gibi ‘iÅŸgalci’ suçlamaları yaparak..

B. Amerika da istemiyor Türkiye’yi Musul’da... Çünkü, Türkiye’nin güç ve inisiyatif kazanmasının kendisine zarar vereceÄŸini düşünüyor. Musul halkı ise, -Ä°ran’ın etkisiyle-, ‘tek mezhebçi’ bir anlayışın, hâkim kılınmaya çalışılmasından rahatsız olarak,  ÅŸehirlerine BaÄŸdad rejiminin ordu ve gönüllü güçlerinin girmesini istemiyor ve Türkiye’nin devrede olmasını umuyor.

Tayyib ErdoÄŸan da, ‘BaÅŸkaları istemese bile, biz, bir ÅŸekilde Musul’un kurtarılmasında abulunacağız.. A, B, C  gibi planlarımız hazır..’  diyor.

Rusya ise, kendisini bölgede kalıcı tutacak anlaÅŸmaları imzalamakla meÅŸgul, Suriye’yle.. Lübnan Hizbull.. lideri Nasrullah ise, ‘Amerika’nın, Musul aracılığıyla kendisine Suriye yolunu açmak istediÄŸi ve böylece ‘Mukavemet Cebhesi’ni zayıflatmayı planladığı’  gibi hayalî iddialara tutunmayı sürdürüyor.. ..

***

Görüldüğü üzere, Musul, öyle bir uluslararası belâlı ihtilaf yumağı ki, müslüman coÄŸrafyalarını daha büyük alevlerin içine çekiyor.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.